יום שלישי, 16 באפריל 2013

מכתב לעירייה


17.4.2013
לכבוד
 מר ניר ברקת
 ראש עיריית ירושלים

שלום רב,
הנדון: פתרון לבעיית הפסולת האורגנית בבית הכרם- הפרדת אשפה

אנו תלמידות כיתה ט' בבית הספר התיכון שליד האוניברסיטה בירושלים.

במסגרת פרויקט איכות סביבה חקרנו את הנושא של הפרדת פסולת אורגנית בבית הכרם- מקום מגורינו. כידוע, אורח החיים הצרכני בעולם המערבי גורר עמו כמויות הולכות וגדלות של אשפה. בכל שנה יש גידול של 3-5 אחוזים בשנה בכמות האשפה בישראל. סך כל כמויות האשפה של העיר ירושלים היא 1,200 טון ליום ו- 438,000 טון לשנה. כמויות אדירות אלו מוטמנות מזה שנים באתר ההטמנה באבו דיס.

במקביל, כפי שוודאי ידוע לך, המשרד להגנת הסביבה והיועץ המשפטי לממשלה הודיעו כי השימוש באתר ההטמנה אשר נמצא מחוץ לקו הירוק אינו תואם את הגדרות החוק הבינלאומי. בנוסף, באתר זה, המהווה אתר לא תקני הפועל כבר עשרות שנים, משתחררים חומרים רעילים, שמחלחלים לאדמה ופוגעים בה ובמי התהום, וכן גז מתאן אשר פוגע באטמוספרה. כל אלו פוגעים בבריאות של כולנו כיום ובעתיד. בשל כך, החליט המשרד להגנת הסביבה להוציא צו סגירה לאתר אבו דיס. דבר זה הביא להובלת האשפה לאתר הטמנה אפעה שבנגב, מה שהביא להגדלה משמעותית של עלויות הובלת האשפה.

במקביל, המשרד להגנת הסביבה, מתוך הבנה של המחירים הכבדים שאנו משלמים על הטמנת פסולת, הגיע למסקנה כי על המדינה לשאוף לצמצום מרבי של הטמנת הפסולת, ולכן קבע מעין קנס המכונה היטל הטמנה (הגדל משנה לשנה), שצריך לשלם על כל טון אשפה מוטמנת.

כל אלה מביאים למסקנה הברורה, שעלינו לשאוף להקטנת כמות הפסולת, הן מהבחינה הכלכלית והן מבחינת קיימוּת.

בשכונת בית הכרם יש ציבור גדול המודע לבעייתיות בתפיסה המקובלת של "הפסולת לסל וחסל" ומודע למחירים הכבדים של הטמנת אשפה ואף מוכן לקחת אחריות על מיון וטיפול באשפה אשר הוא מייצר. לפי הסקר של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2005 בין 40-50 אחוז ממשקל האשפה הינו זבל אורגני. אחת מהדרכים להפחתת האשפה הנשלחת למטמנה הוא הפיכת הפסולת האורגנית לדשן. אנו מודעות לקושי בהובלת האשפה האורגנית לאתר קומפוסטציה ועל כן אנו מציעות שכל בניין ימחזר באופן עצמאי את האשפה האורגנית שלו, באמצעות הצבת קומפוסטר בכל בניין.

הקומפוסטר יוצב בכל בניין לאחר הסכמה מלאה של כל הדיירים. בכל בנין יחולקו דפי רקע והסבר מפורטים וכן הנחיות מדויקות כיצד עושים קומפוסט. כל דירה תקבל פח אישי עם מכסה, בנפח 7-10 ליטר ודף הסבר מפורט מה נכנס לקומפוסט ומה לא. לאחר חצי שנה (פחות או יותר) ייווצר דשן אשר ישמש את חצר הבניין.

בכדי שהדיירים ישתפו פעולה ויפרידו אשפה, צריך להעלות את מודעותם לנושא. ניתן לעשות זאת בעזרת קמפיין פרסום - עלונים, פרסומות בטלוויזיה, מפגשי הסברה בעיקר במסגרת החינוך ועוד. לאחר שהתושבים יבינו כמה נושא זה חשוב, וכמה הם יכולים לתרום, אנו בטוחות כי שיתוף הפעולה יהיה גדול ובכך נשפר את איכות החיים שלנו.

היתרונות בפתרון זה רבים: הפחתת כמות הפסולת בשיעורים ניכרים, חסכון לעירייה בעלויות ההטמנה, ומחזור הפסולת האורגנית אשר תשמש לצורכיהם האישיים של תושבי העיר.

אך בפתרון זה ישנם גם חסרונות: בתהליך הפירוק של הפסולת האורגנית נוצר לעתים  ריח לא נעים, הקומפוסט דורש טיפול מתמיד על ידי התושבים, וכן הפרסום והסבסוד של הקומפוסטרים דורשים כסף.

אמנם בפתרון זה ישנם חסרונות, אך לדעתנו היתרונות עולים על החסרונות והוצאת תוכנית זו לפועל רק תועיל.
אנו חושבות שתוכנית זו תועיל רבות לשכונת בית הכרם, לאיכות הסביבה, לעירייה ובנוסף תשפר את רמת חייהם של התושבים.

לכן,  נבקשך להנחות את האגפים הרלבנטיים בעירייה להפעיל בשכונתנו פיילוט להקמה  ולביצוע של מערך קומפוסט שכונתי.

בכבוד רב,
אור גנון ויערה ניר
תלמידות ביה"ס ליד"ה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה